Bu rehber, doğru kamerayı seçmekten fotoğraflarınızı düzenlemeye ve paylaşmaya kadar mükemmel dijital fotoğraflar çekmek için bilmenizde fayda olan her şeyi öğretecek.
Şu mevzuları ele alacağız:
- Dijital Fotoğrafçılığa
- Dijital Fotoğrafçılığın Temelleri
- Doğru Kamerayı Kura çekmek
- Mükemmel Fotoğraflar Çekmek
- Fotoğraflarınızı Düzen ve Geliştirme
- Fotoğraflarınızı Paylaşma
- Fotoğraflarınızı Koruma
- Dijital Fotoğrafçılığa Başlarken
- Gelişmiş Dijital Fotoğrafçılık Teknikleri
- Sıkça Sorulan Sorular
İster yeni başlamış olan talep eder deneyimli bir fotoğrafçı olun, bu rehber dijital fotoğrafçılık becerilerinizi bir üst seviyeye taşımanıza destek olacak.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Dijital fotoğrafçılık | Dijital kamera kullanarak resim çekme sanatı ve uygulaması. |
Fotoğrafçılık | Resim çekme sanatı ve uygulaması. |
Resim | Çoğu zaman bir kamera ile çekilen hareketsiz imaj. |
Megapiksel | Dijital bir görüntünün çözünürlüğünün milyonlarca pikselle anlatılan ölçüsü. |
Fotoğrafçılık ipuçları | Daha iyi fotoğraflar çekmek için öneriler. |
Dijital Fotoğrafçılığa
Dijital fotoğrafçılık, geleneksel bir film kamerasının aksine, dijital bir kamera kullanarak imaj soruşturma sürecidir. Dijital kameralar, görüntüleri kaydetmek için elektronik sensörler kullanır ve hemen sonra bunlar bir bellek kartına yahut başka bir depolama aygıtına kaydedilir. Dijital fotoğrafçılık, dijital kameralar daha müsait fiyatlı ve erişilebilir hale geldikçe son yıllarda giderek daha popüler hale geldi.
Geleneksel bir film kamerası yerine dijital kamera kullanmanın birçok pozitif yanları vardır. Birincisi, dijital kameralar film kameralarından fazlaca daha müsait fiyatlıdır. İkincisi, dijital kameralar çektiğiniz görüntüyü derhal görmenizi sağlar, bu da çekiminizi oluşturmanız ve arzu ettiğiniz görüntüyü yakaladığınızdan güvenilir olmanız için yararlı olabilir. Üçüncüsü, dijital kameralar film kameralarından daha geniş bir hususiyet yelpazesi sunar, sözgelişi yakınlaştırma ve uzaklaştırma, pozlamayı ayarlama ve filtre ekleme kabiliyeti.
Sadece, dijital kamera kullanmanın birtakım dezavantajları da vardır. Birincisi, dijital kameralar pil gerektirir ve bu da şarjlı tutulması zor bir iş olabilir. İkincisi, dijital kameralar film kameralarından daha duyarlı olabilir ve düşürülmeleri yahut devrilmeleri niteliğinde hasar görme olasılıkları daha yüksektir. Üçüncüsü, dijital kameralar bilgisayarınızda fazlaca fazla depolama kapasitesi kaplayabilecek büyük dosyalar üretebilir.
Genel hatlarıyla, dijital fotoğrafçılık resim çekmekle ilgilenen hepimiz için mükemmel bir seçenektir. Dijital kameralar müsait fiyatlıdır, kullanması kolaydır ve fazlaca muhtelif özellikler sunar. Birazcık ergonomik yaparak, dijital bir kamerayla mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz.
iii. Doğru Kamerayı Kura çekmek
Piyasada birçok değişik kamera türü bulunmaktadır ve her birinin kendine has özellikleri ve kabiliyetleri vardır. Bir kamera seçerken ihtiyacınız olan şeyleri ve bütçenizi göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Fotoğrafçılığa yeni başlıyorsanız, bir nokta ve çekim kamerası düşünebilirsiniz. Bu kameralar nispeten ucuzdur ve kullanması kolaydır, bu da onları yeni başlayanlar için mükemmel bir seçenek haline getirir.
Fotoğrafçılık hikayesinde daha ciddiyseniz, bir DSLR kamera düşünebilirsiniz. DSLR kameralar pozlama ve odak ayarları üstünde daha çok denetim sunar ve bu da onları daha yaratıcı fotoğraflar çekmek isteyen fotoğrafçılar için iyi bir seçenek haline getirir.
Bir kamera seçerken dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birtakım faktörler şunlardır:
- Bütçeniz
- Yetenek seviyeniz
- Yapmak arzu ettiğiniz fotoğrafçılık türü
- Kameranın boyutu ve ağırlığı
- Kameranın pil ömrü
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, seçeneklerinizi daraltmaya başlayabilirsiniz. Piyasada birçok mükemmel kamera var, bundan dolayı ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan birini bulacağınızdan güvenilir olabilirsiniz.
iv. Mükemmel Fotoğraflar Çekmek
Mükemmel fotoğraflar çekmek, ergonomik yaparak öğrenilebilen bir beceridir. Daha iyi fotoğraflar çekmenize destek olacak birtakım ipuçları şunlardır:
Doğru kamera ayarlarını kullanın. Kameranızdaki ayarlar, fotoğraflarınızın kalitesi üstünde büyük bir etkiye haiz olabilir. Değişik ayarları ve bunların fotoğraflarınızı iyi mi etkilediğini anladığınızdan güvenilir olun ve sizin için en iyi işe yarayan ayarları bulana kadar denemeler yapın.
Fotoğraflarınızı dikkatlice oluşturun. Fotoğrafınızı oluşturma şekliniz, yarattığı etkide büyük bir ayrım yaratabilir. Fotoğrafınızdaki öğelere ve bunların iyi mi düzenlendiğine dikkat edin ve görsel olarak cazibeli bir kompozisyon yapmaya çalışın.
Işığı kendi lehinize kullanın. Fer, fotoğrafçılıktaki en mühim unsurlardan biridir. Olası olduğunca organik ışığı kullanın ve fotoğraflarınızı iyi mi etkilediklerini görmek için değişik ışıklandırma koşullarıyla deneyler yapın.
Fotoğraflarınızı iyileştirmek için düzenleyin. Fotoğraflarınızı tanzim etmek, herhangi bir problemi düzeltmenize ve genel kaliteyi iyileştirmenize destek olabilir. Birçok değişik resim tertip yazılım programı mevcuttur, bundan dolayı beğendiğinizi bulana kadar kontrol edin.
Mükemmel fotoğraflar çekmek için birtakım ek ipuçları:
Sabırlı olun. Mükemmel fotoğraflar çekmek süre ve ergonomik gerektirir. Derhal muhteşem kareyi yakalayamazsanız cesaretiniz kırılmasın. Yalnız ergonomik meydana getirmeye devam edin ve sonucunda gelişeceksiniz.
Eğlenin! Fotoğrafçılık eğlenceli olmalı. Kendinizi fazlaca ciddiye almayın ve değişik teknikler ve stiller deneyerek eğlenin.
v. Fotoğraflarınızı Düzen ve Geliştirme
Fotoğraflarınızı çektikten sonrasında, görünümlerini iyileştirmek için onları tanzim etmek isteyebilirsiniz. Fotoğrafları düzenlemenin hem bilgisayarınızda aynı zamanda telefonunuzda birçok değişik yolu vardır.
Fotoğraflarınızı tanzim etmek için birtakım ipuçları:
- Fotoğraflarınızın parlaklığını, kontrastını, doygunluğunu ve öteki özelliklerini ayarlamak için bir resim tertip yazılım programı kullanın.
- İstenmeyen nesneleri kaldırmak yahut kompozisyonu iyileştirmek için fotoğraflarınızı kırpın.
- Fotoğraflarınıza değişik bir manzara kazandırmak için filtreler yahut efektler ilave edin.
- Fotoğraflarınızdaki lekeleri yahut öteki kusurları gidermek için resim tertip yazılımlarını kullanın.
Ek olarak muhtelif değişik uygulamaları kullanarak telefonunuzdaki fotoğraflarınızı düzenleyebilirsiniz. Bu uygulamalar çoğu zaman sınırı olan sayıda tertip özelliği sunar, sadece fotoğraflarınızın görünümünü iyileştirmenin süratli ve basit bir yolu olabilir.
İşte telefonunuzda fotoğraflarınızı tanzim etmek için birtakım ipuçları:
- Fotoğraflarınızın parlaklığını, kontrastını, doygunluğunu ve öteki özelliklerini ayarlamak için bir resim tertip uygulaması kullanın.
- İstenmeyen nesneleri kaldırmak yahut kompozisyonu iyileştirmek için fotoğraflarınızı kırpın.
- Fotoğraflarınıza değişik bir manzara kazandırmak için filtreler yahut efektler ilave edin.
- Fotoğraflarınızdaki lekeleri yahut öteki kusurları gidermek için resim tertip uygulamalarını kullanın.
Fotoğraflarınızı tanzim etmek, görünümlerini iyileştirmenize ve görsel olarak daha cazibeli sahneler oluşturmanıza destek olabilir. Fotoğraflarınızı tanzim etmek için süre ayırarak fotoğrafçılık becerilerinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.
vi. Fotoğraflarınızı Paylaşma
Mükemmel fotoğraflar çektiğinizde, bu tarz şeyleri dünyayla paylaşmak isteyeceksiniz! Bunu yapmanın birkaç yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Bu tarz şeyleri toplumsal medyada paylaşmak
- Bu tarz şeyleri e-posta yahut kısa ileti yöntemiyle arkadaşlarınıza ve ailenize gönderin
- Bu tarz şeyleri bir resim paylaşım sitesine yüklemek
- Bu tarz şeyleri yazdırın ve evinizde yahut ofisinizde sergileyin
Fotoğraflarınızı paylaşırken olası olan en iyi kaliteyi seçtiğinizden güvenilir olun. Bu, onları yüksek çözünürlükte dışa aktarmak ve kalitelerini koruyacak bir format kullanmak anlama gelir. Ek olarak, insanların neye baktıklarını bilmeleri için her fotoğrafa bir antet eklediğinizden güvenilir olmalısınız.
Fotoğraflarınızı paylaşmak, başkalarıyla irtibat kurmanın ve yaratıcılığınızı paylaşmanın mükemmel bir yoludur. Bundan dolayı mahcup olmayın, dışarı çıkın ve fotoğraflarınızı dünyayla paylaşın!
vii. Fotoğraflarınızı Koruma
Mükemmel fotoğraflar çektikten sonrasında, onları senelerce keyfini çıkarabilmeniz için korumanız icap eder. Dijital fotoğraflarınızı korumak için birkaç ipucu:
- Fotoğraflarınızı tertipli olarak yedekleyin. Fotoğraflarınızı korumak için yapabileceğiniz en mühim şey budur. Fotoğraflarınızı durağan(durgun) disk, bulut depolama hizmeti ve USB şoför benzer biçimde birden fazla konuma yedeklediğinizden güvenilir olun.
- Resim albümlerinizi korumak için bir parola kullanın. Bu, fotoğraflarınızı yetkisiz erişimden korumanıza destek olacaktır.
- Fotoğraflarınızı çevrimiçi paylaşırken dikkatli olun. Yalnızca güvendiğiniz kişilerle resim paylaşın ve resim paylaşırken emin bir internet sayfası kullandığınızdan güvenilir olun.
- Fotoğraflarınızda filigran kullanın. Bu, insanların fotoğraflarınızı çalmasını engellemeye destek olacaktır.
Bu ipuçlarını takip ederek dijital fotoğraflarınızı koruyabilir ve onları senelerce emin bir halde saklayabilirsiniz.
Dijital Fotoğrafçılığa Başlarken
Dijital fotoğrafçılığa adım atmak sıkıntılı bir vazife olabilir, sadece bununla beraber inanılmaz derecede ödüllendirici bir görevdir. Birazcık ergonomik yaparak, anılarınızı eline geçiren ve bu tarz şeyleri dünyayla paylaşan olağanüstü fotoğraflar çekmeyi öğrenebilirsiniz.
Bu bölüm size dijital fotoğrafçılığın temellerini, kamera seçme, kamera ayarlarınızı kullanma ve resim kompozisyonu oluşturma benzer biçimde mevzuları sunacaktır. Ek olarak fotoğraflarınızı daha da geliştirebilmeniz için birtakım temel tertip tekniklerini de ele alacağız.
İster tamamen yeni başlamış olan biri olun, talep eder bir tek becerilerinizi tazelemek istiyor olun, dijital fotoğrafçılığa adım atmak için ihtiyacınız olan bütün bilgiler için okumaya devam edin.
Bu kısımda dijital resim çekmek için gelişmiş teknikler ele alınmaktadır. Bunlara şunlar dahildir:
- Kameranızda manuel modu kullanma
- RAW formatında çekim
- Kamera dışı flaş kullanması
- HDR görüntüleri oluşturma
- Vakit atlamalı fotoğrafçılık çekimi
- Panoramik resim çekimi
Bu teknikler fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşımanıza ve daha ustalaşmış görünümlü fotoğraflar oluşturmanıza destek olabilir.
S: Yeni başlayanlar için en iyi kamera hangisidir?
A: Yeni başlayanlar için birçok mükemmel kamera mevcuttur, sadece en iyi seçeneklerden bazıları Nikon D3500, Canon EOS Rebel T7i ve Sony Alpha a6000’dir. Bu kameraların tüm bunlar nispeten müsait fiyatlıdır, kullanması kolaydır ve mükemmel fotoğraflar üretir.
S: Kamera satın alırken dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en mühim hususlar nedir?
A: Bir kamera satın alırken, kameranın sensör boyutu, megapiksel sayısı ve lens tarzı benzer biçimde dikkate katılması ihtiyaç duyulan birkaç mühim şey vardır. Sensör boyutu çekebileceğiniz görüntülerin standardını belirler, megapiksel sayısı yazdırabileceğiniz görüntülerin boyutunu etkisinde bırakır ve lens tarzı çekebileceğiniz resim türlerini belirler.
S: Daha iyi fotoğraflar iyi mi çekerim?
Daha iyi fotoğraflar çekmek için yapabileceğiniz birçok şey var; doğru kamera ayarlarını kullanmak, fotoğraflarınızı dikkatlice kurmak ve çektikten sonrasında tanzim etmek benzer biçimde. Bu ipuçlarını izleyerek fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirebilir ve gurur duyacağınız çarpıcı fotoğraflar çekebilirsiniz.
0 Yorum